W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizza z mielonego mięsa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pizza z mielonego mięsa

Zabawna wersja pizzy - dla tych, którzy starają się jeść mniej węglowodanów albo dla tych, którzy próbują namówić dzieci do jedzenia mięsa. Wprawdzie dzieci nabrać się nie dadzą, to pewne, ale spróbować zawsze można, zwłaszcza, że danie smaczne.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk czerwonej papryki
  • strąk zielonej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 500 g (1/2 kg) chudej mielonej wołowiny
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 6 łyżek dobrego sosu pomidorowego (lub ostatecznie pasty pomidorowej)
  • kulka mozzarelli

Pizza z mielonego mięsa - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski. Pieczarki obieramy i pozbawiamy nóżek, kroimy w cienkie plasterki. Oliwki także kroimy w plasterki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do mielonego mięsa, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i starannie mieszamy. Ugniatamy mięso w okrągłej płaskiej formie do pieczenia o średnicy do 30 cm. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym (lub pastą), po czym rozkładamy paski papryki, pieczarki i oliwki. Mozzarellę kroimy w kawałeczki i rozkładamy na wierzchu, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika, stawiając formę na blasze - na wypadek, gdyby wytapiający się tłuszcz zaczął się wylewać (w razie czego tłuszcz wycieramy, a jego nadmiar wylewamy z formy). Pieczemy pół godziny, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy na gorąco, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pizza z mielonego mięsa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: