To piure w Egipcie często robi się z bobu suszonego. Ale świeży też jest pyszny.
Kraj pochodzenia: Egipt
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piure z bobu po egipsku (bessara) - Opis przyrzÄ…dzania:
Bób obieramy ze skórki - jest to czynność nudna, lecz prosta. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Kolendrę i natkę myjemy. Do garnka wkładamy bób, cebulę, czosnek oraz zioła. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wlewamy wodę tak, by wszystko pokryła. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bób przez godzinę. Po tym czasie miksujemy w blenderze lub malakserze i przecieramy przez sitko (jeśli ktoś ma przecieraczkę do warzyw, to właśnie w tym przypadku doskonale się przyda). Dodajemy masło, przelewamy z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy piure trochę zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki i podajemy z innymi przystawkami lub surowymi warzywami i chlebem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Piure z bobu po egipsku (bessara): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |