W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczony boczek z koprem włoskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Pieczony boczek z koprem włoskim

W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg Å›wieżego boczku (bez koÅ›ci) ze skórÄ…
  • Å‚yżka nasion kopru wÅ‚oskiego
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • spora cebula
  • 2 bulwy kopru wÅ‚oskiego

Pieczony boczek z koprem włoskim - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy; bardzo ostrym nożem nacinamy skórę i tłuszcz w kratkę lub w równoległe paski. Mięso nacieramy ze wszystkich stron grubą solą (łyżka) i koprem włoskim, a także - za przeproszeniem - pieprzymy.
Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w ósemki.
Koper obieramy z twardych zewnętrznych warstw, przycinamy podstawę i zielone listki, starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w ćwiartki.
Warzywa wkładamy do brytfanki, a na nich kładziemy boczek, skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika na godzinę.
Po godzinie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut do pół godziny, aż skórka będzie mocno przypieczona i chrupiąca.
Wyjmujemy mięso z brytfanny i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, po czym kroimy w grube plastry.
Z brytfanny wylewamy tłuszcz, warzywa przekładamy na ogrzany półmisek, a obok układamy mięso.
Podajemy z kartofelkami i jeszcze jakimiś warzywami, choćby surówką z kiszonej kapusty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pieczony boczek z koprem włoskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: