W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczony boczek z koprem włoskim - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy; bardzo ostrym nożem nacinamy skórę i tłuszcz w kratkę lub w równoległe paski. Mięso nacieramy ze wszystkich stron grubą solą (łyżka) i koprem włoskim, a także - za przeproszeniem - pieprzymy.
Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w ósemki.
Koper obieramy z twardych zewnętrznych warstw, przycinamy podstawę i zielone listki, starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w ćwiartki.
Warzywa wkładamy do brytfanki, a na nich kładziemy boczek, skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika na godzinę.
Po godzinie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut do pół godziny, aż skórka będzie mocno przypieczona i chrupiąca.
Wyjmujemy mięso z brytfanny i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, po czym kroimy w grube plastry.
Z brytfanny wylewamy tłuszcz, warzywa przekładamy na ogrzany półmisek, a obok układamy mięso.
Podajemy z kartofelkami i jeszcze jakimiś warzywami, choćby surówką z kiszonej kapusty.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pieczony boczek z koprem włoskim: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |