Pieczone w piecu warzywa korzeniowe przyprawiamy pachnącą mieszanką przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Idealny dodatek do pieczonej jagnięciny, kurczaka z rożna lub białej ryby z rusztu.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy mieszankę przypraw: 2 łyżeczki całych ziaren kminu rzymskiego,2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu i łyżeczkę pokruszonej suszonej ostrej papryczki wkładamy do moździerza. Rozcieramy tłuczkiem - bardzo teraputyczne zajęcie, sami się przekonacie - aż przyprawy połączą się ze sobą i będą wyglądały, jak grubo mielone. Przyprawy można też zemleć w młynku do kawy, byle nie za drobno! Roztłuczone przyprawy mieszamy z 3 łyżakmi oliwy i 25 g roztopionego masła. 700 g mączystych ziemniaków obieramy i kroimy w kawałki, takie na jeden kęs. Poł kilo niedużych marchewek i pół kilo korzeni pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Warzywa układamy na dużej blasze pojedynczą warstwą. Polewamy mieszanką przypraw i starannie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły kawałki warzyw. Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej godzinę, a konkretnie do chwili, gdy warzywa będą złociste i chrupkie. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy, aby warzywa równo się rumieniły. Solimy na samym końcu - dzięki temu warzywa zachowają chrupkość. Podajemy gorące.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: egzotyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |