W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone gruszki z serem camembert

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pieczone gruszki z serem camembert

Owocowa zapiekanka - doskonała jako lekki lunch lub kolacja.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło
  • 4 dojrzałe (ale dość twarde) gruszki
  • krążek sera camembert
  • 4 łyżki smażonych żurawin lub borówek
  • listki natki pietruszki

Pieczone gruszki z serem camembert - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy w formie żaroodpornej. Krążek sera camembert kroimy w plasterki i układamy na gruszkach. Posypujemy solą i pieprzem. Formę wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut, aż ser się stopi i zacznie rumienić. Wyjmujemy i ozdabiamy żurawinami lub borówkami (gotowymi, ze słoika) oraz listkami natki. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone gruszki z serem camembert: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczone gruszki z serem camembert przepisy:

  • Tarta z gruszkami i gorgonzolą
    Elegancka tarta o klasycznej kombinacji smaków - gruszki i niebieski ser. Podajemy na ciepłą kolację albo lunch, może też być przystawką lub przekąską do wina.
  • Gruszki z niebieskim serem
    Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.
  • Ciepły camembert z czosnkiem
    Bardzo zabawne danko dla małej ilości osób; świetne na przykład do pojadania we dwoje przy oglądaniu filmu na DVD. Przydałoby się jeszcze czerwone wino...
  • Makaron zapiekany z camembertem
    Kolacyjna zapiekanka z makaronu, boczku i sera, doprawiona włoską gremolatą (mieszanką skórki z cytryny, natki i czosnku).
  • Gruszki w kremie z mascarpone
    Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: