W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczona dorada z papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Pieczona dorada z papryką

Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorada o wadze około 1 i 1/2 kg (wypatroszona)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml białego wina
  • oliwa z oliwek
  • 2 zielone papryki
  • czerwona papryka
  • 100 ml octu z sherry
  • 2 łyżki płynnego miodu

Pieczona dorada z papryką - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Rybę starannie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę, po czym całą cytrynę kroimy w cienkie plasterki, usuwając po drodze pestki. Spory żaroodporny półmisek smarujemy oliwą i wykładamy plasterkami cytryny (na powierzchni, jaką mniej więcej zajmie ryba). Na cytrynie kładziemy cebulę z czosnkiem i kilka listków bazylii, zaś na samym wierzchu rybę. Robimy w mięsie 3 równoległe, skośne nacięcia. Polewamy winem i 3 łyżkami oliwy, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Co jakiś czas polewamy doradę wytwarzającym się sosem. Papryki kroimy na pół. Usuwamy ogonki, pestki i membrany. Papryki starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy paprykę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Solimy i - znów - pieprzymy, dolewamy ocet z sherry i gotujemy, aż wygotuje sie do połowy. Dodajemy miód i startą skórkę z cytryny i gotujemy przez 20 minut na malutkim ogniu. Upieczoną doradę ostrożnie przekładamy na ogrzany półmisek. Na nacięciach kładziemy paski papryki. Półmisek ozdabiamy resztą listków bazylii, zaś confit z papryki podajemy w miseczce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pieczona dorada z papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczona dorada z papryką przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: