Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczona dorada z paprykÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Rybę starannie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę, po czym całą cytrynę kroimy w cienkie plasterki, usuwając po drodze pestki. Spory żaroodporny półmisek smarujemy oliwą i wykładamy plasterkami cytryny (na powierzchni, jaką mniej więcej zajmie ryba). Na cytrynie kładziemy cebulę z czosnkiem i kilka listków bazylii, zaś na samym wierzchu rybę. Robimy w mięsie 3 równoległe, skośne nacięcia. Polewamy winem i 3 łyżkami oliwy, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Co jakiś czas polewamy doradę wytwarzającym się sosem. Papryki kroimy na pół. Usuwamy ogonki, pestki i membrany. Papryki starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy paprykę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Solimy i - znów - pieprzymy, dolewamy ocet z sherry i gotujemy, aż wygotuje sie do połowy. Dodajemy miód i startą skórkę z cytryny i gotujemy przez 20 minut na malutkim ogniu. Upieczoną doradę ostrożnie przekładamy na ogrzany półmisek. Na nacięciach kładziemy paski papryki. Półmisek ozdabiamy resztą listków bazylii, zaś confit z papryki podajemy w miseczce.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pieczona dorada z papryką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |