W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczarki (podobno) po szwajcarsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pieczarki (podobno) po szwajcarsku

Wygodne danie imprezowe - wszystko możemy przygotować wcześniej, przełożyć do formy do zapiekania i przetransportować na miejsce rozrywki. Potem trzeba pieczarki wstawić do piekarnika na 20 minut do pół godziny i voila! (niezłe do piwa, wina lub pod wódeczkę).

Kraj pochodzenia: Szwajcaria (ponoć)

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) ładnych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • czubata łyżka masła plus trochę do smarowania formy
  • sok z cytryny
  • 150 g szynki
  • 200 g ementalera
  • 3 łyżki białego wina

Pieczarki (podobno) po szwajcarsku - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (jeśli nam się szczególnie śpieszy, włączamy opiekacz). Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką - jeśli są drobniutkie, zostawiamy w całości, jeśli większe, to kroimy w ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodajemy czosnek i podduszamy jeszcze 2-3 minut, żeby czosnek zmiękł. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W międzyczasie kroimy szynkę w cienkie paseczki, zaś ser ścieramy na grubej tarce. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Pieczarki mieszamy z szynką i przekładamy do formy. Posypujemy serem i skrapiamy winem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny, aż ser się stopi i zacznie rumienić - pod opiekaczem będzie trwało to krócej, ale trzeba pilnować, żeby ser się nie spalił, bo będzie gorzki. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pieczarki (podobno) po szwajcarsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczarki (podobno) po szwajcarsku przepisy:

  • Ciepła sałatka ze szpinaku z pieczarkami
    Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Pizza z mielonego mięsa
    Zabawna wersja pizzy - dla tych, którzy starają się jeść mniej węglowodanów albo dla tych, którzy próbują namówić dzieci do jedzenia mięsa. Wprawdzie dzieci nabrać się nie dadzą, to pewne, ale spróbować zawsze można, zwłaszcza, że danie smaczne.
  • Kurczak w białym winie
    Skromniejsza wersja "kurczaka w rieslingu" - bardziej na co dzień, niż od święta, ale też z francuską klasą.
  • Zapiekanka updated
    Polska zapiekanka z lat 80. ubiegłego wieku podbiła Polaków, przetrwała zmianę systemu i trafiła nawet do Wikipedii, jako danie typowo polskie. Ta wersja jest "updated", gdyż zachowując składniki i zasady starej zapiekanki, podnosi ją na poziom godzien XXI wieku. Serdecznie polecam!




Podziel się linkiem:


Komentarze: