W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pfitzauf

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Pfitzauf

Przedziwne danie - tak jakby pudding z Yorkshire na słodko! Wspaniałe, gwarantuję, robiłam Pfitzauf kilka razy i zawsze ku zadowoleniu wszystkich. Podajemy z jakimś słodkim sosem, waniliowym lub owocowym.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Szwabia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75 g masÅ‚a
  • 125 g mÄ…ki
  • szklanka (ćwierć litra) mleka
  • Å‚yżeczka cukru
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania
  • sÅ‚odki sos lub duszone owoce do podania

Pfitzauf - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę do mufinów (z zagłębieniami o pojemności 150 ml) smarujemy połową masła. Resztę masła topimy na małym ogniu (w rondelku).
Mikserem mieszamy mÄ…kÄ™, mleko, cukier i szczyptÄ™ soli.
Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajka, a na koniec - stopione masło.
Nalewamy ciasto do przygotowanych foremek, napełniając je jedynie do połowy, bo Pfitzaufy bardzo rosną!
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, bo Pfitzaufy opadnÄ….
Wyrośnięte i dobrze rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i podajemy na gorąco - koniecznie z czymś mokrym, czyli słodkim sosem o ulubionym smaku. Świetne też z duszonymi owocami (morele...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pfitzauf: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Pfitzauf przepisy:

  • Pudding kokosowy z biaÅ‚Ä… i czarnÄ… czekoladÄ…
    Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
  • Flan z suszonymi morelami
    Zapiekany krem z owocami zawsze ma swoich wielbicieli. Póki nie ma świeżych owoców, możemy użyć suszonych - na przykład właśnie moreli. Flan podajemy na ciepło, z owocowym sosem (np. *!*3776*!*).
  • MigdaÅ‚owy placek z rabarbarem
    Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.
  • Ciasto karmelowe
    Przyznaję szczerze i bez bicia, że nie robiłam tego ciasta, a w dodatku mam tylko szczątkowy wycinek, chyba z czasopisma Elle... Ale uwielbiam wszystko, co z karmelem, mam więc nadzieję, że nie tylko uda MI się je wkrótce zrobić, ale że i ONO się uda!
  • Ciasto cytrynowe z polentÄ… nr 2 (bezglutenowe)
    Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: