W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Penne z sosem szpinakowo-serowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Penne z sosem szpinakowo-serowym

Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g penne
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • 100 g gorgonzoli
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g ricotty
  • garść pestek słonecznikowych

Penne z sosem szpinakowo-serowym - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje - wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szpinak przebieramy, obrywamy ogonki, zaś listki bardzo starannie płuczemy i osączamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy czosnek, ale nie dopuszczamy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i smażymy, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Solimy i - pardon - pieprzymy. Przekładamy do malaksera lub blendera.
Gorgonzolę wkładamy do garnuszka, dolewamy mleko i podgrzewamy, aż się rozpuści (można to zrobić w kuchence mikrofalowej). Dodajemy do szpinaku.
Do malaksera wkładamy też ricottę i wszystko miksujemy na gładki, zielony sos. Doprawiamy do smaku, zapewne pieprzem, bo gorgonzola jest dość słona. No, ale jak tam kto chce.
Na małej patelence rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy pestki słonecznika i smażymy na złoty kolor, po czym osączamy z tłuszczu.
Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem szpinakowo-serowym i posypujemy pestkami, po czym szybciutko podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Penne z sosem szpinakowo-serowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Penne z sosem szpinakowo-serowym przepisy:

  • Spaghetti z cytryną i serem ricotta
    Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Zapiekanka z zielonych warzyw
    Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.
  • Farsz ze szpinaku
    Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
  • Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym
    Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!




Podziel się linkiem:


Komentarze: