W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasteis de Nata z ajerkoniakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pasteis de Nata z ajerkoniakiem

Klasyczne portugalskie ciastka, uszlachetnione odrobiną ajerkoniaku i skórki pomarańczowej.

Kraj pochodzenia: Portugalia

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 450 g gotowego ciasta francuskiego
  • masło do smarowania foremek
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki (1/2 l) mleka
  • jajko
  • 75 g cukru
  • pomarańcza
  • 50 ml ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania

Pasteis de Nata z ajerkoniakiem - Opis przyrządzania:

Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy z niego 12 kółek o średnicy 10 cm. Foremki - takie, jak do mufinek - smarujemy masłem i wykładamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z połową mleka, czyli szklanką tegoż. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko i wbijamy jajko. Starannie rozbijamy widelcem. Dodajemy cukier, mieszamy. Pomarańczę szorujemy i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do rondelka. Wlewamy także rozrobioną mąkę z mlekiem i wszystko starannie mieszamy. Stawiamy rondelek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy jeszcze przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i dolewamy ajerkoniak. Krem starannie mieszamy i rozdzielamy między foremki z ciasta. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem wstawiamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wstawiamy foremki z ciastkami na 2 półkę od dołu i pieczemy 15-20 minut. Ciasto z brzegów powinno dobrze się przyrumienić, a krem niemal zastygnąć (na powierzchni mogą pojawić się przypieczone plamki). Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i podajemy - najlepiej na letnio.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pasteis de Nata z ajerkoniakiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pasteis de Nata z ajerkoniakiem przepisy:

  • Pasteis de Nata Pasteis de Nata
    Te pyszne ciastka znane są również pod nazwą "Pasteis de Belem" - od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. To mnisi właśnie są twórcami słynnych na cały świat ciastek, ikony kuchni portugalskiej - choć zwyczaj posypywania gorących pasteis cukrem i cynamonem jest już późniejszy.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!
  • Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi
    Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.
  • Tarta z kremem limetkowym i malinami
    Prosta i szybka tarta z dobrze dobranym kontrastem smaków i kolorów. Bardzo odpowiednia na letni podwieczorek.
  • Tarteletki z serem i orzechami
    "Przyjęciowe" tarteletki - ładnie wyglądają wśród rozmaitych ciepłych kanapeczek. Zaś w zwykły dzień możemy upiec je po prostu dla czystej przyjemności zagryzania czerwonego wina.




Podziel się linkiem:


Komentarze: