Mocno pikantna, ożywcza salsa - znakomity dodatek do wszelkich mięs z grilla. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z upodobaniem do ostrości. Ostatnio robiłam tę salsę z zapuszkowanego ananasa, ale lepszy oczywiście byłby świeży.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ostra salsa z ananasa - Opis przyrządzania:
Ananas odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i nasionka, płuczemy i osuszamy. Drobno siekamy.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Z wyszorowanych limetek wyciskamy sok.
Mieszamy razem ananas, chilli, dymkę, imbir, sok z limetek i curry, doprawiając do smaku solą.
Przechowujemy w lodówce pod przykryciem - im dłużej stoi, tym jest ostrzejsza!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ostra salsa z ananasa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |