Wiele razy to robiłam... Świeże i naprawdę ekspresowe danie ze składników, które zawsze są w domu - miętę możemy hodować w doniczce na oknie.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet z groszkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wbijamy do miseczki i dobrze roztrzepujemy widelcem. Dodajemy groszek (zamrożony) i kilka posiekanych listków mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, przechylając patelnię na boki tak, by tłuszcz pokrył całą powierzchnię. Kiedy masło zacznie się pienić, wlewamy jajka z dodatkami i smażymy na nieco większym, niż mały ogniu przez 4-5 minut. Omlet powinien być na spodzie ścięty, a na wierzchu jeszcze lekko płynny. Posypujemy omlet tartym serem i wstawiamy pod opiekacz. Kiedy ser się roztopi, wyjmujemy patelnię i zwijamy omlet w rulon (pomagając sobie przechylaniem patelni i łopatką kuchenną). Zsuwamy omlet na deskę, kroimy na pół i przekładamy na talerze. Podajemy natychmiast, ze świeżą bułką i sałatką z pomidorów (lub jakąkolwiek inną...).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Omlet z groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |