Delikatnie przyprawiona oliwa, doskonała do sałatek i do dań z grilla - białej ryby, kurczaka lub cielęciny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Oliwa cytrynowa z szałwią - Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i starannie osuszamy. Obieraczką do warzyw lub bardzo ostrym nożykiem ścinamy skórkę - tylko żółtą część. Szałwię myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Ładną butelkę wyparzamy wrzącą wodą i starannie wycieramy. Do środka wkładamy skórkę cytrynową i szałwię, zalewamy oliwą. Butelkę zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Oliwa cytrynowa z szałwią: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska