W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oliwa cytrynowa z szałwią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Oliwa cytrynowa z szałwią

Delikatnie przyprawiona oliwa, doskonała do sałatek i do dań z grilla - białej ryby, kurczaka lub cielęciny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 3 gałązki świeżej szałwi
  • 2 szklanki (500 ml-pół litra) dobrej oliwy z oliwek

Oliwa cytrynowa z szałwią - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i starannie osuszamy. Obieraczką do warzyw lub bardzo ostrym nożykiem ścinamy skórkę - tylko żółtą część. Szałwię myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Ładną butelkę wyparzamy wrzącą wodą i starannie wycieramy. Do środka wkładamy skórkę cytrynową i szałwię, zalewamy oliwą. Butelkę zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oliwa cytrynowa z szałwią: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: