W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oładki z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Oładki z ziemniaków

Z wiejskiej kuchni.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej słonecznikowy

Oładki z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. 3 ziemniaki wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy trochę soli. Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy na piure, możemy też przekręcić przez maszynkę (do mięsa). Pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z piure ziemniaczanym. Dodajemy jajko, mąkę i trochę soli. Starannie mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokrył całą powierzchnię. Stawiamy na sporym ogniu, a kiedy tłuszcz będzie gorący, łyżką kładziemy niezbyt duże placuszki. Rozpłaszczamy je łyżką i smażymy, aż będą rumiane od spodu. Łopatką kuchenną przewracamy oładki na drugą stronę i smażymy dalej, aż i druga strona będzie rumiana. Usmażone placuszki odsączamy z oleju na warstwie papieru kuchennego i podajemy na gorąco, z rozmaitymi dodatkami słonymi lub słodkimi(staroświeckim sosem do pyzów, musem jabłkowym itp.).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oładki z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Oładki z ziemniaków przepisy:

  • Placuszki z białej ryby
    Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.
  • Roesti z grzybami
    Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
  • Ziemniaczane placuszki z serem
    Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.
  • Placki ziemniaczane na ostro
    Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.
  • Piure z kozim twarożkiem
    Sympatyczne, lekko kwaskowate piure, które znakomicie pasuje do pieczonej jagnięciny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: