W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ogórki duszone z papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ogórki duszone z papryką

Kolorowa słodko-kwaśna jarzynka - doskonała z jajkami w koszulkach lub jako dodatek do białego mięsa z grilla.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ogórków do kiszenia
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 strąki żółtej papryki
  • 2 białe cebule
  • szklanka wywaru warzywnego
  • limetka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżka łagodnej musztardy

Ogórki duszone z papryką - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy pestki. Kroimy ogórki na 5 cm kawałki. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany. Myjemy i kroimy każdą połówkę na 4 części. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Warzywa układamy na żaroodpornym półmisku i polewamy wywarem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Z limetki wyciskamy sok i mieszamy go z miodem i oliwą. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z musztardą. Ukręcamy wszystko razem na gładki sos. Upieczone warzywa odcedzamy z wywaru i przekładamy do szklanej miski. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ogórki duszone z papryką: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ogórki duszone z papryką przepisy:

  • Sałatka "Gazpacho"
    Słynna hiszpańska zimna zupa w postaci zdekonstruowanej.
  • Chłodnik ogórkowy z miętą
    Chłodnik z gotowanych ogórków ze świeżą miętą. Możemy poprzedniego dnia zrobić miętowe kostki lodu - foremki do lodu napełniamy wodą, wkładamy małe listki świeżej mięty, zamrażamy - i wrzucić do każdej miseczki. Będzie smacznie i elegancko.
  • Pyszna sałatka warzywna
    Naprawdę pyszna, słodko-kwaśna sałatka z brokułów, papryki i cukinii. Pasuje do mięsa, serów, wędlin...
  • Sałatka z ogórków z ziołami
    Lżejsza odmiana naszej mizerii.
  • Papryki piemonckie
    Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...




Podziel się linkiem:


Komentarze: