W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Nalewka imbirowa do deserów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Nalewka imbirowa do deserów

Łatwa nalewka, dobra do polewania rozmaitych deserów. Nieodzowna jako składnik imbirowego tortu mrożonego.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • świeży imbir
  • słodka sherry

Nalewka imbirowa do deserów - Opis przyrządzania:

Świeży korzeń imbiru myjemy i osuszamy, ale nie obieramy. Imbir siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do słoika. Imbiru potrzebujemy tyle, by wypełnił słoik do 2/3 wysokości. Do słoika wlewamy dobrą słodką sherry do pełna. Odstawiamy na co najmniej tydzień. Raz dziennie słoik odwracamy, żeby smak imbiru rozszedł się po całym słoiku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Nalewka imbirowa do deserów: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Nalewka imbirowa do deserów przepisy:

  • Wigilijna nalewka
    Moja domowa naleweczka, wytrawna i doskonała pod wszelką rybkę. Nastawiam ją zawsze (o ile nie zapomnę) w pierwszy dzień grudnia, czyli w moje imieniny.
  • Rum z korzeniami
    Naprawdę doskonały dodatek do deserów, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty z rumem - niezbędnej wszak przy nadchodzącej wielkimi krokami zimie!
  • Śledzie w sherry (od Dżemili)
    Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Libański sos pomidorowy Libański sos pomidorowy
    Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).




Podziel się linkiem:


Komentarze: