Odmiana klasycznych crepes Suzette, czyli gorących naleśników w pomarańczowym sosie. Jeśli mamy na kolacji gości, to naleśniki podpalamy na stole, dla większego efektu.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Naleśniki z limetkowym sosem - Opis przyrządzania:
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Wyciskamy sok. 3/4 masła (czyli 75 g) mieszamy ze skórką i sokiem z limetek, łyżką cukru i łyżką rumu. Masą smarujemy cienko naleśniki i składamy każdy na 4, czyli w chusteczkę. Na patelni rozgrzewamy resztę masła. Wkładamy naleśniki, posypujemy je resztą cukru i smażymy na złoty kolor - oczywiście masło ze środka będzie wyciekać, zwłaszcza przy przewracaniu, nie przejmujemy się tym więc. Kiedy naleśniki będą zupełnie gorące, a cukier się rozpuści, wlewamy resztę rumu i po chwili podpalamy. W wersji gościowej - przekładamy naleśniki na żaroodporny półmisek, do sosu na patelni dodajemy rum, chwilę podgrzewamy, polewamy naleśniki i podpalamy, po czym galopem biegniemy do stołu, żeby ogień nie zgasł. Światło oczywiście musi być zgaszone. Jemy, kiedy płomień zgaśnie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Naleśniki z limetkowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |