Prosty przepis na cienkie, smaczne naleśniki, wraz z instrukcją smażenia (dla potrzebujących).
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Naleśniki podstawowe - Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy szczyptę soli. W środku kopczyka mąki robimy dołek i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Podczas miksowania dolewamy stopniowo mleko i 75 ml wody. Zeskrobujemy z brzegów miski resztki mąki i miksujemy wszystko na gładką masę. Masło topimy na patelni. 2 łyżki płynnego masła wlewamy do ciasta, a resztę przelewamy do miseczki - będzie nam potrzebne do smarowania patelni. Patelnię do naleśników lub inną teflonową o średnicy około 18 cm smarujemy masłem (np. zwiniętym kawałkiem papieru kuchennego). Smażymy pierwszy, próbny naleśnik: na gorącą, nasmarowaną patelnię wylewamy chochelką trochę ciasta i - obracając patelnią - rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Ciasto powinno rozlać się cienką warstwą - jeśli ciasta było za mało, dolewamy odrobinę w puste miejsce; jeśli ciasta było za dużo, przechylamy patelnię i zlewamy nadmiar ciasta do miski. Generalnie: trzeba działać szybko, bo ciasto ścina się natychmiast po zetknięciu z gorącą patelnią. Jednak nawet dla niewprawnych "naleśnikarzy" już po kilku mniej udanych naleśnikach cały proces stanie się jasny i oczywisty. Kiedy ciasto pokryje całą powierzchnię patelni, stawiamy patelnię z powrotem na średnim ogniu i smażymy, aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni, wierzch zbieleje, a spód zacznie się rumienić. Nie ma potrzeby smażyć naleśnika z drugiej strony, chyba, że ktoś bardzo chce - wówczas łopatką lub szerokim nożem przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażony naleśnik wyrzucamy na talerz. Smażymy dalej, aż zużyjemy całe ciasto. Każdy usmażony naleśnik wyrzucamy na stos poprzednich. Kiedy naleśniki wystygną, przykrywamy plastikową folią. Przechowujemy w chłodzie. Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem. Uwaga: jesli smażyliśmy naleśniki tylko z jednej strony, nadzienie rozsmarowujemy po zarumienionej stronie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Naleśniki podstawowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |