W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Naleśniki podstawowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Naleśniki podstawowe

Naleśniki podstawowe

Prosty przepis na cienkie, smaczne naleśniki, wraz z instrukcją smażenia (dla potrzebujących).

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła

Naleśniki podstawowe - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy szczyptę soli. W środku kopczyka mąki robimy dołek i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Podczas miksowania dolewamy stopniowo mleko i 75 ml wody. Zeskrobujemy z brzegów miski resztki mąki i miksujemy wszystko na gładką masę. Masło topimy na patelni. 2 łyżki płynnego masła wlewamy do ciasta, a resztę przelewamy do miseczki - będzie nam potrzebne do smarowania patelni. Patelnię do naleśników lub inną teflonową o średnicy około 18 cm smarujemy masłem (np. zwiniętym kawałkiem papieru kuchennego). Smażymy pierwszy, próbny naleśnik: na gorącą, nasmarowaną patelnię wylewamy chochelką trochę ciasta i - obracając patelnią - rozlewamy ciasto na całą powierzchnię patelni. Ciasto powinno rozlać się cienką warstwą - jeśli ciasta było za mało, dolewamy odrobinę w puste miejsce; jeśli ciasta było za dużo, przechylamy patelnię i zlewamy nadmiar ciasta do miski. Generalnie: trzeba działać szybko, bo ciasto ścina się natychmiast po zetknięciu z gorącą patelnią. Jednak nawet dla niewprawnych "naleśnikarzy" już po kilku mniej udanych naleśnikach cały proces stanie się jasny i oczywisty. Kiedy ciasto pokryje całą powierzchnię patelni, stawiamy patelnię z powrotem na średnim ogniu i smażymy, aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni, wierzch zbieleje, a spód zacznie się rumienić. Nie ma potrzeby smażyć naleśnika z drugiej strony, chyba, że ktoś bardzo chce - wówczas łopatką lub szerokim nożem przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażony naleśnik wyrzucamy na talerz. Smażymy dalej, aż zużyjemy całe ciasto. Każdy usmażony naleśnik wyrzucamy na stos poprzednich. Kiedy naleśniki wystygną, przykrywamy plastikową folią. Przechowujemy w chłodzie. Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem. Uwaga: jesli smażyliśmy naleśniki tylko z jednej strony, nadzienie rozsmarowujemy po zarumienionej stronie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Naleśniki podstawowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Naleśniki podstawowe przepisy:

  • Naleśniki gryczane
    Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
  • Bretoński naleśnik z jajkiem
    Doskonałe małe danko, lub - przy większej ilości naleśników - cały posiłek. Zasłużona nagroda dla smażącego.
  • Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry)
    Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!
  • Placuszki z dyni
    Błyskawiczne ciepłe placuszki o ładnym, złoto-żółtym kolorze. Podajemy z jakimś ostrym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z plastrami pomidorów i kwaśną śmietaną. Wielbiciele dań słodkich niech poleją śmietaną i posypią cukrem z cynamonem.
  • Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki)
    Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: