W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Najszybszy schab świata

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Najszybszy schab świata

To właśnie jest fast food - a w każdym razie taki powinien być...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości 2 cm
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka wytrawnego sherry
  • łyżka sosu hoisin
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka oliwy
  • 4 garści rukoli

Najszybszy schab świata - Opis przyrządzania:

Stawiamy patelnię grillową (rowkowaną) na dużym ogniu. Mięso myjemy, osuszamy i odcinamy cały tłuszcz, gdyby się gdzieś przyplątał. Mieszamy sos sojowy, sherry, sos hoisin i olej sezamowy. Marynatą polewamy kotlety z obu stron. Kiedy patelnia zacznie dymić, spryskujemy ją oliwą i kładziemy schab. Patelnię przykrywamy i pieczemy mięso mniej więcej 4 minuty. Kotlety odwracamy i pieczemy kolejne 4 minuty - z obu stron mięsa powinny pojawić się porządnie przypieczone paski. Przez te 8 minut zdążymy umyć i osuszyć rukolę i rozłożyć ją na 4 talerze. Na rukoli kładziemy plastry schabu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Najszybszy schab świata: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Najszybszy schab świata przepisy:

  • Kotlety schabowe z kminkiem Kotlety schabowe z kminkiem
    Ania ciągle chora, więc odkryłyśmy (na nowo) przedwojenny młynek do przypraw. Ania dzielnie zmieliła łyżeczkę kminku, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę grubej soli, no i coś trzeba było z tym zrobić... Rozbiłyśmy trochę schabu i namaściłyśmy go "zmielonką". Wyszło dobrze.
  • Kotlety z karkówki z cydrem
    Plastry karkówki smażymy i podajemy z jabłkowo-cebulowym sosem - świetna, rozgrzewająca potrawa zimowa. Doskonałym dodatkiem będą smażone jabłka z majerankiem, kremowe piure i może trochę szpinaku w liściach...
  • Żeberka po chińsku
    Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.
  • Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...




Podziel się linkiem:


Komentarze: