Tytuł mówi sam za siebie.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Najlepsza tarta limetkowa na świecie! - Opis przyrządzania:
Robimy Słodkie kruche ciasto do tart i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (o średnicy około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Przygotowaną formę wylepiamy ciastem, spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy na ładny złoty kolor.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy limetki w gorącej wodzie i osuszamy.
Na drobnej tarce ścieramy tyle limetkowej skórki, żeby uzyskać pełną łyżkę. Wyciskamy sok - powinno być 150 ml, czyli trochę więcej, niż pół szklanki.
Do miski wkładamy żółtka i skórkę z limetek. Miksujemy ręcznym mikserem przez parę minut, aż żółtka zaczną gęstnieć, po czym dolewamy mleko skondensowane, cały czas miksując. Miksujemy jeszcze przez 5 minut, dolewając pod koniec sok z limetek - masa będzie dość gęsta.
Limetkowo-mleczną masę wlewamy do upieczonej foremki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - masa powinna zastygnąć, ale się nie przyrumienić.
Wyjmujemy tartę z piekarnika i studzimy. Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki, gdzie trzymamy ją do momentu podania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Najlepsza tarta limetkowa na świecie!: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |