W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Nadziewane zraziki cielęce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Nadziewane zraziki cielęce

Lekkie, letnie danie obiadowe o włoskich korzeniach. W przepisie nie podałam proporcji, gdyż zależą one od ilości osób przy stole. Doskonałym dodatkiem będzie ryż lub kuskus i wielka micha zielonej sałaty.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ile porcji
  • tyle: plastrów cielęcej sznyclówki
  • plastrów szynki parmeńskiej
  • suszonych pomidorów
  • kawałków (małych) mozarelli i 2 razy tyle listków świeżej bazylii
  • masło

Nadziewane zraziki cielęce - Opis przyrządzania:

Rozbijamy mięso cienko tłuczkiem. Na każdym plastrze mięsa kładziemy plaster szynki parmeńskiej, 2 listki świeżej bazylii, suszony pomidor osączony z oleju i kawałek mozarelli (najlepiej prawdziwej włoskiej). Mięso z dodatkami rolujemy i związujemy białą nitką lub spinamy wykałaczką. Solimy i smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy i smażymy mięso dalej na średnim ogniu, aż mozarellla zacznie wypływać ze zrazików, czyli jakieś 5 minut. Podajemy, pamiętając o usunięciu nitek, z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Nadziewane zraziki cielęce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: