Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mus z moreli z imbirem - Opis przyrzÄ…dzania:
Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
Z limetek wyciskamy sok.
Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na drobnej tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżeczkę.
Morele, sok oraz oba rodzaje imbiru wkładamy do garnka, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy morele się zagotują, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy owoce z kwadransik.
Teraz garnek odkrywamy i gotujemy morele, aż zgęstnieją, jakiś kolejny kwadrans.
Osobiście lubię morelowe skórki pływające w przetworach, ale jeśli kogoś one strasznie denerwują, niech przetrze mus przez sitko.
Mus morelowy podajemy bardzo zimny, najlepiej z jogurtem lub kruchymi ciasteczkami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mus z moreli z imbirem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
| « | Listopad 2025 | » | ||||
| Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |