W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus z moreli z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mus z moreli z imbirem

Świetny mus z dojrzałych moreli, bez dodatku cukru. Szczególnie odpowiedni jako dodatek do gęstego naturalnego jogurtu, na śniadanie lub brunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 2 limetki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Mus z moreli z imbirem - Opis przyrządzania:

Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.
Z limetek wyciskamy sok.
Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na drobnej tarce - potrzeba nam mniej więcej łyżeczkę.
Morele, sok oraz oba rodzaje imbiru wkładamy do garnka, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy morele się zagotują, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy owoce z kwadransik.
Teraz garnek odkrywamy i gotujemy morele, aż zgęstnieją, jakiś kolejny kwadrans.
Osobiście lubię morelowe skórki pływające w przetworach, ale jeśli kogoś one strasznie denerwują, niech przetrze mus przez sitko.
Mus morelowy podajemy bardzo zimny, najlepiej z jogurtem lub kruchymi ciasteczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mus z moreli z imbirem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Mus z moreli z imbirem przepisy:

  • Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
  • Mus z gruszek
    Prosty, a elegancki deser z dojrzałych jesiennych gruszek. Podajemy w ciepły dzień (bo najlepszy jest dobrze schłodzony), z domowymi kruchymi ciasteczkami.
  • Mus czekoladowo-pomarańczowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Klasyczna konfitura z moreli
    Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.
  • Lekki mus cytrynowy
    Miękki i delikatny krem o wyraźnym smaku cytryny. Dobry deser po sycącym obiedzie. Możemy podać do niego miskę miękkich owoców - malin, jagód, jeżyn, truskawek...


Podziel się linkiem:




Komentarze: