Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mus z białej czekolady z gruszkami - Opis przyrządzania:
Białą czekoladę ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy i wkładamy do miski.
100 ml śmietanki zagotowujemy na małym ogniu, po czym wlewamy do białej czekolady i odstawiamy na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie od gorąca śmietanki, mieszamy trzepaczką, aż powstanie idealnie gładka masa. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie, acz starannie, mieszamy z masą czekoladową. Miskę z musem przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Pół godziny przed podaniem deseru nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ciasteczka kruszymy na drobne okruszki (najprościej jest wsypać je do solidnej plastikowej torebki i stłuc wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). Mieszamy je z 2 łyżkami miękkiego masła i szczyptą cynamonu, żeby powstał rodzaj kruszonki. Odrobiną masła smarujemy szklane żaroodporne naczynie.
Gruszki myjemy i osuszamy, cienko obieramy ze skórki. Kroimy pionowo na pół i łyżeczką do robienia kulek z melona wycinamy ostrożnie gniazda nasienne. Każdą połówkę gruszki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki, ale tak, żeby nadal trzymały się przy ogonku.
Przekładamy ostrożnie gruszki do żaroodpornego naczynia (wgłębieniem po gnieździe nasiennym do dołu) i delikatnie rozpłaszczamy ręką, żeby plasterki rozłożyły się jak wachlarzyki.
Posypujemy gruszki kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Na 4 talerzach kładziemy zgrabne "wrzecionka" musu (możemy też nałożyć porcyjki przy pomocy łyżki do lodów).
Koło musu kładziemy po pół gorącej gruszki z kruszonką.
Sos od pieczenia gruszek wlewamy na patelnię, dodajemy wino lub sok i szybko zagotowujemy. Dodajemy resztę masła w małych kawałkach i mieszamy trzepaczką, aż masło się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
Przelewamy sos przez gęste sitko, polewamy każdą gruszkę łyżką sosu i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mus z białej czekolady z gruszkami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |