Nutella dla dorosłych.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mus czekoladowo-orzechowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia, zaś miskę z rondelka i odstawiamy, by czekolada nieco przestygła. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Do przestygniętej czekolady dodajemy żółtka i likier, starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Ubite białka i śmietankę mieszamy delikatnie, lecz starannie z czekoladą. Przelewamy krem do 4 miseczek i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Orzechy laskowe grubo siekamy i podpiekamy na suchej patelni na złoto, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy krem posypujemy orzechami i tartą czekoladą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mus czekoladowo-orzechowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |