Bardzo szybkie danie ze świeżych muli - wszystko robi się na jednej dużej patelni z przykrywką i nie zabiera to więcej czasu, niż 20 minut. Można więc powiedzieć - fast food. W najlepszym wydaniu.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mule w sosie z białym winem - Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Natkę płuczemy, osączamy i drobno siekamy. Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż się dobrze rozgrzeje, po czym wrzucamy mule, szalotki, czosnek, trochę mielonego czarnego pieprzu i wlewamy wino. Przykrywamy pokrywką i potrząsamy patelnią. Zostawiamy na 2 minuty, po czym znów potrząsamy patelnią. Kiedy płyn na patelni się zagotuje, gotujemy mule jeszcze 3-4 minuty. Jeśli płyn nazbyt kipi, zestawiamy patelnię na chwilę z ognia lub uchylamy pokrywkę, zaś następnym razem bierzemy większą patelnię ;-) Zdejmujemy pokrywkę i jeśli większość muli jest otwarta, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i dobrze mieszamy. Wszystkie mule, które teraz uparcie pozostają zamknięte, wyrzucamy. Łyżką cedzakową wyjmujemy mule i rozkładamy je na 4 ogrzane talerze. Na dużym ogniu gotujemy sos przez chwilę, aż nieco się zredukuje, ale nie za długo, bo mule wystygną. Zresztą ten sos nie powinien być gęsty, a raczej lejący się, jak zupa. Wrzucamy posiekaną natkę i polewamy sosem mule. Podajemy natychmiast ze świeżą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Mule w sosie z białym winem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |