Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mule i vongole z sherry - Opis przyrzÄ…dzania:
Mule i vongole przepłukujemy na durszlaku zimną wodą, a jeśli możemy, wrzucamy je na godzinkę do dużej miski z zimną wodą (lub do zatkanego zlewu).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych listków, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i kroimy w krążki.
Natkę płuczemy, obrywamy listki, osuszamy je i drobno siekamy.
Mule i vongole odławiamy z wody, osączamy na dużym sicie.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy - tyle, żeby tłuszcz pokrył dno patelni widoczną warstwą.
Na gorÄ…cÄ… oliwÄ™ wrzucamy czosnek, dymke, mule i vongole, szybko mieszamy. Wlewamy sherry, przykrywamy patelniÄ™ szczelnÄ… pokrywkÄ….
Gotujemy małże na sporym ogniu, aż wszystkie się otworzą, czyli jakieś 8 do 10 minut - ale nie dłużej, gdyż zrobią się twarde. Raz czy dwa potrząsamy patelnią. Jeśli po tym czasie znajdziemy jeszcze w garnku jakieś zamknięte małże, musimy je wyrzucić.
Przekładamy małże sprawiedliwie do 4 ogrzanych misek. Płyn od gotowania mieszamy z siekaną natką i szczosrą ilością świeżo zmielonego pieprzu (ewentualnie dodajemy też ciut soli) i polewamy nim małże.
Podajemy nie zwlekając, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Mule i vongole z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |