W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule i vongole z sherry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Mule i vongole z sherry

Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dużych muli
  • 1 kg małży vongole
  • 4 dorodne ząbki czosnku
  • 4 cebulki dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • 400 ml wytrawnego sherry (najlepiej Manzanilla)
  • cytryna w ćwiartkach do podania

Mule i vongole z sherry - Opis przyrządzania:

Mule i vongole przepłukujemy na durszlaku zimną wodą, a jeśli możemy, wrzucamy je na godzinkę do dużej miski z zimną wodą (lub do zatkanego zlewu).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych listków, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i kroimy w krążki.
Natkę płuczemy, obrywamy listki, osuszamy je i drobno siekamy.
Mule i vongole odławiamy z wody, osączamy na dużym sicie.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy - tyle, żeby tłuszcz pokrył dno patelni widoczną warstwą.
Na gorącą oliwę wrzucamy czosnek, dymke, mule i vongole, szybko mieszamy. Wlewamy sherry, przykrywamy patelnię szczelną pokrywką.
Gotujemy małże na sporym ogniu, aż wszystkie się otworzą, czyli jakieś 8 do 10 minut - ale nie dłużej, gdyż zrobią się twarde. Raz czy dwa potrząsamy patelnią. Jeśli po tym czasie znajdziemy jeszcze w garnku jakieś zamknięte małże, musimy je wyrzucić.
Przekładamy małże sprawiedliwie do 4 ogrzanych misek. Płyn od gotowania mieszamy z siekaną natką i szczosrą ilością świeżo zmielonego pieprzu (ewentualnie dodajemy też ciut soli) i polewamy nim małże.
Podajemy nie zwlekając, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule i vongole z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Mule i vongole z sherry przepisy:

  • Zimowa sałatka z mulami
    Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.
  • Wiosenne owoce morza
    Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: