W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule i vongole z sherry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Mule i vongole z sherry

Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dużych muli
  • 1 kg małży vongole
  • 4 dorodne ząbki czosnku
  • 4 cebulki dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • 400 ml wytrawnego sherry (najlepiej Manzanilla)
  • cytryna w ćwiartkach do podania

Mule i vongole z sherry - Opis przyrządzania:

Mule i vongole przepłukujemy na durszlaku zimną wodą, a jeśli możemy, wrzucamy je na godzinkę do dużej miski z zimną wodą (lub do zatkanego zlewu).
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych listków, odcinamy korzonki. Płuczemy, osuszamy i kroimy w krążki.
Natkę płuczemy, obrywamy listki, osuszamy je i drobno siekamy.
Mule i vongole odławiamy z wody, osączamy na dużym sicie.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy - tyle, żeby tłuszcz pokrył dno patelni widoczną warstwą.
Na gorącą oliwę wrzucamy czosnek, dymke, mule i vongole, szybko mieszamy. Wlewamy sherry, przykrywamy patelnię szczelną pokrywką.
Gotujemy małże na sporym ogniu, aż wszystkie się otworzą, czyli jakieś 8 do 10 minut - ale nie dłużej, gdyż zrobią się twarde. Raz czy dwa potrząsamy patelnią. Jeśli po tym czasie znajdziemy jeszcze w garnku jakieś zamknięte małże, musimy je wyrzucić.
Przekładamy małże sprawiedliwie do 4 ogrzanych misek. Płyn od gotowania mieszamy z siekaną natką i szczosrą ilością świeżo zmielonego pieprzu (ewentualnie dodajemy też ciut soli) i polewamy nim małże.
Podajemy nie zwlekając, z ćwiartkami cytryny do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule i vongole z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: