W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Moje ukochane wytrawne spaghetti

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Moje ukochane wytrawne spaghetti

Intensywne, słone spaghetti z dużą ilością czosnku, pochodzące z regionu Veneto (w mojej wersji). Wiem, że do makaronu z rybnym sosem nie podaje się parmezanu, ale w tym przypadku warto zrezygnować z doktrynerstwa, bo akurat to danie lepsze jest z serem, niż bez. Naprawdę serdecznie polecam!

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 spore cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • puszka anchois w oliwie
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 500 g (pół kilo) spaghetti
  • świeżo starty parmezan do podania

Moje ukochane wytrawne spaghetti - Opis przyrządzania:

Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Anchois wyjmujemy z oliwy, którą wlewamy do sporego rondla. Dodajemy jeszcze łyżkę-dwie zwykłej oliwy i stawiamy na średnim ogniu.
Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy chwilę, mieszając. Zmniejszamy ogień na maleńki i dusimy warzywa przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Po kwadransie dorzucamy anchois (nie trzeba ich kroić, i tak rozpłyną się w sosie). Smażymy chwilę, po czym dolewamy wino i gotujemy dalej na malutkim ogniu.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkręcamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do rondla z sosem. Posypujemy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu (soli nie trzeba) i mieszamy.
Podajemy makaron na ogrzanych głębokich talerzach, ze świeżo startym parmezanem do posypania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Moje ukochane wytrawne spaghetti: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Moje ukochane wytrawne spaghetti przepisy:

  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Spaghetti z borowikami
    Czysty luksus w wersji jesiennej. Ale przecież czasem zdarza się, że znajdziemy dużo prawdziwków... Boskie danie.
  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...
  • Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara
    Jedna z najpopularniejszych past na świecie - gęsty biały sos z kawałkami boczku, dużo pieprzu i sera Pecorino Romano. Na ten rzymski przysmak szczególnie łase są dzieci.


Podziel się linkiem:




Komentarze: