Jestem jedyną wielbicielką brukselki u nas w rodzinie, nie mam więc - niestety - z kim smakować tej pysznej, zimowej sałatki.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Moja ukochana sałatka z brukselki - Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek z osoloną wodą. Brukselkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych listków, przycinamy podstawy. Jeśli brukselka jest duża, kroimy ją pionowo na pół. Starannie płuczemy na sicie. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brukselkę i gotujemy al dente - to bardzo ważne, bo przegotowana brukselka jest paskudna, zarówno w smaku, jak i z wyglądu. Moja brukselka, średnio drobna, ale bardzo świeża, gotowała się dzisiaj 8 minut. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy pionowo na pół, po czym w cieniutkie plasterki. Pokrojoną cebulę chwilę międlimy w rękach. Do miski wkładamy oba rodzaje musztardy, mieszamy i dodajemy troszkę miodu (do smaku). Ukręcamy na gładki sos, dodając po trochu oliwę. Solimy do smaku, jesli musztarda nie była kwaśna, możemy dodać troszkę winnego octu. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Wrzucamy do miski z sosem, dodajemy też cebulę. Starannie wszystko mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło, ale na zimno też jest niezła.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Moja ukochana sałatka z brukselki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |