W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mocno czosnkowe spaghetti carbonara

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Mocno czosnkowe spaghetti carbonara

Mocno czosnkowe spaghetti carbonara

Smaczna odmiana popularnej pasty, tym razem z dużą ilością gotowanego w śmietance czosnku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka czosnku
  • 300 g chudego wędzonego boczku
  • 400 ml kremowej śmietanki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 jajka
  • 50 g świeżo startego parmezanu (plus więcej do podania)
  • 400 g spaghetti

Mocno czosnkowe spaghetti carbonara - Opis przyrządzania:

Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Do grubego garnka wlewamy śmietankę i dodajemy czosnek. Stawiamy na ogniu i ostrożnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy czosnek przez godzinę. Ugotowany czosnek wyjmujemy i starannie rozgniatamy widelcem. Mieszamy ze śmietanką i dolewamy wino, zagotowujemy. Na ogniu stawiamy sporą patelnię, wrzucamy kostki boczku i smażymy na średnim ogniu na rumiano. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka. Wlewamy wrzącą śmietankę, jajka i boczek wraz z tłuszczem. Dodajemy parmezan, wszystko mieszamy i przykrywamy. Kiedy sos zgęstnieje od ciepła składników, przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy natychmiast, z dodatkowym tartym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Mocno czosnkowe spaghetti carbonara: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mocno czosnkowe spaghetti carbonara przepisy:

  • Spaghetti z włoską kapustą
    Zimowa wersja spaghetti, dobra na mrozy. W końcu przecież przyjdzie zima...
  • Spaghetti carbonara po polsku Spaghetti carbonara po polsku
    Jedna z najpopularniejszych past na świecie - gęsty biały sos z kawałkami boczku, dużo pieprzu i sera Pecorino Romano. W Polsce chętnie dodaje się jeszcze śmietanę, choć klasyczna wersja tego nie przewiduje. Polsko-włoski makaron nad Wisłą musi mieć dużo sosu... Na ten przysmak szczególnie łase są dzieci.
  • Spaghetti z szynką Spaghetti z szynką
    Wariacja na temat sosu carbonara - tym razem bez jajek, za to z szynką i białym winem.
  • Zupa z borowików z boczkiem
    Szlachetna w smaku jesienna zupa dla zapalonych zbieraczy grzybów.
  • Spaghetti con aglio, olio e pepperoncino
    O tym daniu mogłabym napisać osobną Gazetkę!




Podziel się linkiem:


Komentarze: