Bardzo słodki drink-deser, europejska wariacja na temat klasycznego brazylijskiego napoju "leite de onca". Świetny w okresie świątecznym, doskonale rozwesela nawet najbardziej ponurych członków rodziny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12 kostek lodu
puszka słodkiego skondensowanego mleka
1/2 puszki (mierzymy wlewając do puszki po mleku skondensowanym) zwykłego mleka lub trochę więcej
150 ml koniaku
100 ml likieru kakaowego
Mleko jaguara na europejskiej emigracji - Opis przyrzÄ…dzania:
Lód wrzucamy do szklanego dzbanka. Wlewamy skondensowane mleko, zwykłe mleko, koniak i likier kakaowy. Wszystko starannie mieszamy, zarówno po to, żeby się mleko połączyło z alkoholami, jak i po to, żeby napój schłodził się od lodu. Jeśli drink jest za słodki, dolewamy więcej zwykłego mleka. Podajemy natychmiast, w szklaneczkach lub ładnych kieliszkach, bez żadnych ozdóbek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mleko jaguara na europejskiej emigracji: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Mleko jaguara na europejskiej emigracji przepisy:
Wiejska tarta z musem jabłkowym Przednówkowa tarta z zapomnianej ludowej kuchni amerykańskiej. W czasach, kiedy szanująca się żona farmera nie wyobrażała sobie obiadu bez deseru w postaci "pie" (paja), najtrudniejszy był ten czas, gdy już skończyły się jesienne owoce, a nie zaczęły jeszcze nowe. Zanim zatem rabarbar wypuścił świeże pędy, ratowano się rozmaitymi dżemami i przecierami owocowymi, zapobiegliwie przyrządzonymi jesienią. To ciasto jest tak smaczne, że nawet w naszych czasach warto specjalnie z tej okazji zrobić niesłodki mus jabłkowy (czyli po prostu rozgotować kilka obranych jabłek)...
Najprostsze ciasto cytrynowe Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
Sos kawowy do deserów Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.
Flan bananowy Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
Krem karmelowy, klasycznie francuski Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.