W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mleko jaguara na europejskiej emigracji

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Mleko jaguara na europejskiej emigracji

Bardzo słodki drink-deser, europejska wariacja na temat klasycznego brazylijskiego napoju "leite de onca". Świetny w okresie świątecznym, doskonale rozwesela nawet najbardziej ponurych członków rodziny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 kostek lodu
  • puszka sÅ‚odkiego skondensowanego mleka
  • 1/2 puszki (mierzymy wlewajÄ…c do puszki po mleku skondensowanym) zwykÅ‚ego mleka lub trochÄ™ wiÄ™cej
  • 150 ml koniaku
  • 100 ml likieru kakaowego

Mleko jaguara na europejskiej emigracji - Opis przyrzÄ…dzania:

Lód wrzucamy do szklanego dzbanka. Wlewamy skondensowane mleko, zwykłe mleko, koniak i likier kakaowy. Wszystko starannie mieszamy, zarówno po to, żeby się mleko połączyło z alkoholami, jak i po to, żeby napój schłodził się od lodu. Jeśli drink jest za słodki, dolewamy więcej zwykłego mleka. Podajemy natychmiast, w szklaneczkach lub ładnych kieliszkach, bez żadnych ozdóbek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mleko jaguara na europejskiej emigracji: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mleko jaguara na europejskiej emigracji przepisy:

  • Wiejska tarta z musem jabÅ‚kowym Wiejska tarta z musem jabÅ‚kowym
    Przednówkowa tarta z zapomnianej ludowej kuchni amerykańskiej. W czasach, kiedy szanująca się żona farmera nie wyobrażała sobie obiadu bez deseru w postaci "pie" (paja), najtrudniejszy był ten czas, gdy już skończyły się jesienne owoce, a nie zaczęły jeszcze nowe. Zanim zatem rabarbar wypuścił świeże pędy, ratowano się rozmaitymi dżemami i przecierami owocowymi, zapobiegliwie przyrządzonymi jesienią. To ciasto jest tak smaczne, że nawet w naszych czasach warto specjalnie z tej okazji zrobić niesłodki mus jabłkowy (czyli po prostu rozgotować kilka obranych jabłek)...
  • Najprostsze ciasto cytrynowe
    Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
  • Sos kawowy do deserów
    Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: