W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mint julep

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Mint julep

Klayczny drink amerykańskiego Południa - mocny i orzeźwiający, ale spożywany w nadmiarze powoduje strasznego kaca. Ale nikt nie każe spożywać w nadmiarze!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Å‚yżeczki cukru
  • 6 listków Å›wieżej miÄ™ty
  • lód
  • 50 ml Bourbona

Mint julep - Opis przyrzÄ…dzania:

Do szerokiej szklanki wsypujemy cukier i dolewamy 2 łyżeczki wody. Dodajemy umyte listki mięty i mieszamy łyżeczką, rozgniatając listki, ile się da. Do szklanki wkładamy tyle lodu, by sięgał do połowy, po czym wlewamy Bourbona. Odstawiamy na 5 minut, po czym podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mint julep: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mint julep przepisy:

  • Niby-indyjski sos jogurtowo-miÄ™towy
    Dobrze przyprawiony indyjskimi przyprawami, lekko kwaskowaty w smaku sos. Doskonały do ryżu i dań z jagnięciny lub baraniny. Ja szczególnie lubię go z jajkami w koszulkach.
  • Dynia z Sycylii
    Słodko-kwaśna, lekko cynamonowa dynia o bizantyjskich korzeniach. Podajemy jako dodatek do bardziej tłustych kawałków mięsa, np kotletów jagnięcych lub karkówki z grilla. Bardziej oryginalnie - do pieczonej kaczki.
  • Kalafior po marokaÅ„sku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
  • ChÅ‚odnik ogórkowy z miÄ™tÄ…
    Chłodnik z gotowanych ogórków ze świeżą miętą. Możemy poprzedniego dnia zrobić miętowe kostki lodu - foremki do lodu napełniamy wodą, wkładamy małe listki świeżej mięty, zamrażamy - i wrzucić do każdej miseczki. Będzie smacznie i elegancko.
  • Na Dalekim PoÅ‚udniu
    Mocny drink na bazie amerykańskiej whiskey. Dobry jako aperitif, szczególnie w upalny letni wieczór.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: