W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Meksykański koktajl z krewetek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Meksykański koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek to szalenie popularna przystawka po drugiej stronie Oceanu (przynajmniej patrząc z europejskiej perspektywy). Wersja meksykańska jest znacznie bardziej wyrazista, niż amerykańska - sos jest ostry, szczodrze doprawiony kolendra i sokiem z limetki. Samo danie robi się doprawdy błyskawicznie (musi tylko godzinę schłodzić się w lodówce, żeby smaki się "przegryzły"), więc jeśli tylko dopadnie nas głód krewetek...

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebula
  • 3/4 szklanki soku z limetek
  • 500 g (1/2 kg) surowych krewetek w skorupkach
  • ogórek sałatkowy
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1/2 szklanki dobrego keczupu
  • ostry sos paprykowy (do smaku)
  • oliwa z oliwek

Meksykański koktajl z krewetek - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy, drobno siekamy i wkładamy na sitko. Przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą, osączamy.
W garnku zagotowujemy półtora litra wody i 1/4 szklanki soku z limetek. Do wrzącej wody wrzucamy krewetki (jeśli były mrożone, to nie rozmrażamy ich wcześniej) i gotujemy, aż zrobią się różowe i stracą przyrodzoną im transparentność. Ugotowane krewetki odławiamy i studzimy, po czym obieramy ze skorupek. Dolewamy resztę soku z limetek, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cebulą.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy, mieszamy z ogórkiem i cebulą.
Do warzyw dodajemy keczup i ostry sos paprykowy (najlepiej, oczywiście, meksykański...) do smaku, ale raczej sporo. Dodajemy jeszcze łyżkę oliwy oraz sól i pieprz do smaku.
Mieszamy sos z krewetkami i podajemy w eleganckich szklanych pucharkach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Meksykański koktajl z krewetek: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Meksykański koktajl z krewetek przepisy:

  • Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy
    Absolutnie klasyczny dodatek do bouillabaisse, czyli ikony prowansalskiej kuchni. Pasuje zresztą i do innych rybnych zup, ja bardzo lubię ten majonez z biskiem z krewetek, na przykład. "Rouille" to po francusku "rdza" - nazwa odnosi się do rdzawego (od ostrej papryki) zabarwienia sosu.
  • Kawior paprykowy
    Kolorowy dodatek do białej ryby, piersi z kury z grilla albo jajek na twardo. Dobrze się sprawdza również jako nadzienie do małych babeczek z kruchego niesłodkiego ciasta na przyjęciach koktajlowych.
  • Sos paprykowy
    Uniwersalny sos do dań z grilla.
  • Krewetki w limetkowej marynacie
    Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
  • Francuska sałatka z ogórków
    Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...


Podziel się linkiem:




Komentarze: