W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek żurawinowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek żurawinowy

Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - dla rodziny wystarczy

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta (Słodkie kruche ciasto do tart)
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka śmietany
  • 150 g surowych żurawin
  • garść płatków migdałowych
  • garść suszonych żurawin

Mazurek żurawinowy - Opis przyrządzania:

Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciasta była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 2-3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. wstawiamy blaszkę i pieczemy na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Cukier i śmietanę wkładamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zagotuje, gotujemy 15 minut. W tak zwanym międzyczasie płuczemy i osuszamy żurawiny, miksujemy je na piure, po czym dodajemy do masy w garnku. Chwilkę jeszcze gotujemy, po czym wylewamy na upieczony spód. Zostawiamy do zastygnięcia.
Mazurek ozdabiamy podpieczonymi na złoto płatkami migdałowymi i suszonymi żurawinami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek żurawinowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Mazurek żurawinowy przepisy:

  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Mazurek śliwkowy Mamy Oli
    Mazurek Mamy Oli - u mnie w domu dawniej takiego się nie robiło, dopiero od chwili, gdy poznałam Olę wraz z jej Mamą (czyli ponad 20 lat temu). Mazurek typu uzależniający - trudno go przestać jeść.


Podziel się linkiem:




Komentarze: