Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 1 mazurek - dla rodziny wystarczy
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mazurek żurawinowy - Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciasta była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 2-3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. wstawiamy blaszkę i pieczemy na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Cukier i śmietanę wkładamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zagotuje, gotujemy 15 minut. W tak zwanym międzyczasie płuczemy i osuszamy żurawiny, miksujemy je na piure, po czym dodajemy do masy w garnku. Chwilkę jeszcze gotujemy, po czym wylewamy na upieczony spód. Zostawiamy do zastygnięcia.
Mazurek ozdabiamy podpieczonymi na złoto płatkami migdałowymi i suszonymi żurawinami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mazurek żurawinowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |