W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek śliwkowy Mamy Oli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek śliwkowy Mamy Oli

Mazurek Mamy Oli - u mnie w domu dawniej takiego się nie robiło, dopiero od chwili, gdy poznałam Olę wraz z jej Mamą (czyli ponad 20 lat temu). Mazurek typu uzależniający - trudno go przestać jeść.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - starczy dla całej rodziny

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g cukru
  • 1/2 łyżki octu
  • cytryna
  • 400 g dobrych śliwek (najlepiej większość francuskich lub kalifornijskich plus reszta polskich przydymionych)
  • 300 g migdałów bez skórki
  • 2 duże suche wafle

Mazurek śliwkowy Mamy Oli - Opis przyrządzania:

Z cukru, 8 łyżek wody i octu gotujemy syrop: wkładamy wszystko do garnka, stawiamy na średnio małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększamy ogień i gotujemy chwilę, żeby syrop troszkę zgęstniał, ale nie zaczął jeszcze zmieniać koloru, po czym zdejmujemy z ognia.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy do syropu. Teraz starannie zdejmujemy z cytryny całe albedo, po czym kroimy miąższ w kostkę, odrzucając pestki i też dodajemy do syropu.
Śliwki kroimy w paski i dodajemy do syropu.
Migdały kroimy ostrym nożem wzdłuż w paski i dodajemy do śliwek i reszty. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i gotujemy masę, mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy, żeby masa lekko przestygła, po czym smarujemy nią wafel (andrut), położony na kawałku papieru do pieczenia. Wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem, na wierzchu kładziemy kawałek papieru, a na nim jakąś dużą książkę, na przykład Encyklopedię.
Odstawiamy na co najmniej kilka godzin do zastygnięcia.
Mazurek kroimy bardzo ostrym nożem w paski o szerokości jakichś 2 cm.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek śliwkowy Mamy Oli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Mazurek śliwkowy Mamy Oli przepisy:

  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...
  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.


Podziel się linkiem:




Komentarze: