W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek owsiany z polewą imbirową

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek owsiany z polewą imbirową

Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 mazurek - dla rodziny wystarczy

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 230 g brązowego cukru
  • 250 g masła
  • 250 g (ćwierć kilo) cukru pudru
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki syropu ze słoika z kandyzowanym imbirem
  • 2 łyżki mleka
  • garść obranych migdałów i kawałki kandyzowanego imbiru do dekoracji

Mazurek owsiany z polewą imbirową - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Do miski wkładamy płatki, wiórki i cukier, mieszamy. 200 g masła (te 50 g będzie nam potrzebne do polewy) wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na średnim ogniu. Wlewamy do płatków i dobrze mieszamy. Ciasto ugniatamy w formie i wstawiamy do piekarnika na 15 minut - wierzch powinien lekko się przyrumienić. Wyjmujemy ciasto z pieca, raz jeszcze ugniatamy łyżką, po czym zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Robimy polewę: przesiewamy cukier i imbir do żaroodpornej miski, dodajemy masło i syrop oraz tyle mleka, żeby powstała gładka pasta. Stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą i gotujemy polewę na parze, aż się ogrzeje i będzie miała lejącą się konsystencję. Polewamy ciasto, wyrównując powierzchnię. Ozdabiamy połówkami obranych migdałów i plasterkami kandyzowanego imbiru.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek owsiany z polewą imbirową: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Mazurek owsiany z polewą imbirową przepisy:

  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...
  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.


Podziel się linkiem:




Komentarze: