Oryginalne i znakomite masło do grillowanego mięsa lub ryby. Ostatnio próbowałam je na kawałku krwistego rostbefu (zwanego przez Starsze Dziecko "soczystym mięskiem") z grilla i było doskonałe.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło piniowo-bazyliowe z chilli - Opis przyrządzania:
Orzeszki piniowe wsypujemy na teflonową patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będą miały złoty kolor. Studzimy, po czym wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż orzeszki będą drobno posiekane.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i osuszamy. Drobno siekamy i dodajemy do orzeszków. Do malaksera wkładamy także także masło i bazylię, dodajemy 1/2 łyżeczki grubej soli i miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wstawiamy masło na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło piniowo-bazyliowe z chilli: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |