W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marmolada z cebulki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Marmolada z cebulki

Ten konkretny przepis pochodzi akurat z Wysp, gdzie jada się marmoladę przede wszystkim do kiełbasek, ale Francuzi też mają swój confit d'oignon, podawany z kolei do foie gras. Tak, czy owak marmolada jest naprawdę bardzo smaczna, słodko-kwaśna i pasuje między innymi do smażonej wątróbki i rozmaitych pasztetów.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2-4 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szklanki (750 ml) białego octu winnego
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg białej cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżeczki nasion kardamonu
  • skórka starta z 2 pomarańczy

Marmolada z cebulki - Opis przyrządzania:

Ocet i cukier mieszamy w sporym garnku i zagotowujemy, mieszając, by cukier się rozpuścił. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, aż cukier zacznie się karmelizować i płyn będzie miał złoto-brązową barwę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy na durszlak, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na pół godziny - dzięki temu zabiegowi cebula zmięknie. Cebulę płuczemy zimną wodą, starannie odciskamy nadmiar wody w ściereczce i dodajemy do syropu cukrowo-octowego. Dorzucamy kardamon i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy pół godziny (30 minut), mieszając co 5 minut. Kiedy marmolada będzie już gęsta, zdejmujemy z ognia, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, słoiki odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wycieramy z resztek lepkiego syropu i naklejamy odpowiednie naklejki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Marmolada z cebulki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Marmolada z cebulki przepisy:

  • Marmolada "Rześki poranek"
    Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.
  • Marmolada grejpfrutowa
    Smaczna, lekko gorzkawa marmolada śniadaniowa. Świetna z ciepłymi croissantami lub z grzankami.
  • Inna marmolada z cebuli
    Smaczna, ciemna marmolada, doskonała do dojrzałych żółtych serów lub tarty z kozim twarożkiem.
  • Jesienna marmolada z jabłek
    Szalenie prosta marmolada o wielorakim zastosowaniu - świetna na grzankach ze słodkiej bułki, dobra też jako nadzienie do kruchego ciasta lub pierożków. Jeśli ciepły *!*1843*!* podamy z łyżką zimnej marmolady, będziemy mieli oryginalny i natychmiastowy deser.
  • Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem
    Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...




Podziel się linkiem:


Komentarze: