W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marcepanowe rogaliki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Marcepanowe rogaliki

Śliczne i pyszne - małe rogaliki z masą marcepanową, z końcami zanurzonymi w polewie z czarnej czekolady. Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczne ciasteczka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 50 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 120 g gotowej masy marcepanowej
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g ciemnej czekolady
  • łyżeczka oleju migdałowego (nie olejku)

Marcepanowe rogaliki - Opis przyrządzania:

Marcepan ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy i wkładamy do miski miksera. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka czarne, lepkie pesteczki, które dodajemy do marcepanu. Dodajemy żółtka, przesiany cukier puder, szczyptę soli i masło, pokrojone w kawałeczki. Miksujemy, aż wszystko się wymiesza, po czym dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy mikserem na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy 2 wałki i każdy zawijamy w plastikową folię. Wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blachę ciasteczkową wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Każdy wałek kroimy na 25 kawałków równej wielkości. Z każdego kawałka toczymy wałeczek, grubszy w środku, a cieńszy na końcach. Wałeczki formujemy w rogaliki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut - rogaliki powinny być bladozłote. Upieczone ciasteczka przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do wystygnięcia - gorące ciasteczka są miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski, dodajemy olej migdałowy (czekolada będzie ładnie błyszczeć, ale nie jest to konieczne)) i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Co jakiś czas czekoladę mieszamy, a kiedy będzie zupełnie płynna, gasimy ogień pod garnkiem. Końce rogalików zanurzamy w płynnej czekoladzie, odkładamy na metalową kratkę i zostawiamy w spokoju, aż czekolada zastygnie. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Marcepanowe rogaliki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marcepanowe rogaliki przepisy:

  • Orzechowe ciasteczka z Kanady
    Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.
  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
  • Mus czekoladowo-pomarańczowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Orzechowe czekoladki
    Eleganckie domowe czekoladki z masy orzechowej - podobnej do marcepanu, tylko nie z migdałów, a z włoskich orzechów. Każdą czekoladkę ozdabiamy połówką orzecha.
  • Moje własne, autorskie biscotti Moje własne, autorskie biscotti
    Biscotti, jak sama nazwa wskazuje, to ciasteczka dwa razy pieczone - dzięki temu są dość twarde i dobrze się przechowują. W ustach się jednak rozpływają, a już kiedy zamoczymy je w kawie lub - jeszcze lepiej - w kieliszku z vin santo... Różowy pieprz i sproszkowana tonka są może nietypowym dodatkiem, ale odrobina wytrawności bardzo mi tu odpowiadała.




Podziel się linkiem:


Komentarze: