Kolacyjna zapiekanka z makaronu, boczku i sera, doprawiona włoską gremolatą (mieszanką skórki z cytryny, natki i czosnku).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Makaron zapiekany z camembertem - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie tak, by był al dente. Odcedzamy, zostawiając szklankę wody, w której makaron się gotował. Wlewamy wodę z powrotem do garnka, dodajemy kremowy serek i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Boczek kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy boczek na chrupko, mieszając. Dodajemy do sosu z serka, wrzucamy też makaron. Camembert kroimy w kawałki i dodajemy do makaronu. Skórkę z cytryny, natkę i obrany ząbek czosnku drobno razem siekamy i dodajemy do makaronu, po czym wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy makaron do sporej formy żaroodpornej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Podajemy natychmiast, z sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Makaron zapiekany z camembertem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska