W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron z sosem z pieczonych pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów

Dzięki przypieczeniu warzyw w piekarniku sos ma wyjątkowo skoncentrowany smak. Sosu będzie więcej, niż potrzebujemy na cztery osoby (chyba że lubimy sos z makaronem, a nie makaron z sosem), ale to nie jest problem - resztę zamrażamy i mamy "na zaś".

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamico
  • Å‚yżka koncentratu pomidorowego
  • 2 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego oregano
  • ostra papryka (do smaku)
  • 500 g (1/2 kg) makaronu (dowolnego)
  • starty ser pecorino romano do podania (niekoniecznie)

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na pół.
Cebule myjemy, nie obierając, i kroimy w ćwiartki.
Czosnek myjemy, nie obieramy.
Cebule i czosnek kładziemy na blaszce (skórką do góry), skrapiamy łyżką oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Zwiększamy temperaturę do 220 stopni.
Na blachę dokładamy pomidory (też skórką do góry), polewamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na kolejne pół godziny.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika - powinny być gdzieniegdzie przypieczone - i odstawiamy do przestygnięcia.
Zdejmujemy skórkę z cebul, czosnku i pomidorów i przekładamy warzywa do malaksera lub blendera. Dodajemy łyżkę octu balsamico, koncentrat pomidorowy i listki oregano. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą, pieprzem i odrobiną cukru i miksujemy, aż powstanie w miarę jednolity sos - nie musi być zupełnie gładki. Przelewamy sos do garnka i trzymamy na małym ogniu, żeby nie wystygł w czasie gotowania makaronu.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy z tartym serem (albo i bez).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron z sosem z pieczonych pomidorów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Makaron z sosem z pieczonych pomidorów przepisy:

  • Penne z sosem z czerwonej cebuli
    Idealnie byłoby tu użyć cipolla di Tropea - słodkiej czerwonej cebuli, której pochodzenie jest kontrolowane prawnie (DOC). Ale ze zwykłą czerwoną cebulą sos też będzie dobry, choć może mniej subtelny.
  • Muszelki z cukiniÄ… i migdaÅ‚ami
    Nietypowy makaron z sosem migdałowym i surową cukinią - warzywa powinny być naprawdę młodziutkie.
  • Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym
    Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!
  • Bucatini z różowym sosem
    Przyjemny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i koziego twarożku - chętni do eksperymentowania mogą zastąpić kozi serek świeżą bryndzą; może to być całkiem niezłe.
  • Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem
    Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: