Kolorowy makaron z miło ciągnącą się mozarellą - wiosna na talerzu, nawet jeśli robimy to danie w listopadowy paskudny dzień.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Makaron z groszkiem i mozarellÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i membrany i starannie płuczemy. Kroimy w kostkę. Dymki obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Groszek płuczemy na sicie. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy dymkę i smażymy na średnim ogniu przez parę minut - cebulki powinny zmięknąć, ale się nie rumienić. Dodajemy paprykę i groszek, smażymy chwilę, po czym wlewamy wywar i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy na średnio małym ogniu przez kwadrans. W tym czasie nastawiamy garnek osolonej wody. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy mozarellę i chwilę wszystko razem podgrzewamy, mieszając, aż mozarella zacznie się topić i ciągnąć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i natychmiast podajemy z tartym parmezanem do posypania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Makaron z groszkiem i mozarellą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska