W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron z groszkiem i mozarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron z groszkiem i mozarellą

Kolorowy makaron z miło ciągnącą się mozarellą - wiosna na talerzu, nawet jeśli robimy to danie w listopadowy paskudny dzień.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki
  • 300 g zielonego groszku
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) wywaru warzywnego
  • 350 g makaronu spiralek
  • kulka mozarelli di bufala
  • świeżo starty parmezan do podania

Makaron z groszkiem i mozarellą - Opis przyrządzania:

Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i membrany i starannie płuczemy. Kroimy w kostkę. Dymki obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Groszek płuczemy na sicie. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy dymkę i smażymy na średnim ogniu przez parę minut - cebulki powinny zmięknąć, ale się nie rumienić. Dodajemy paprykę i groszek, smażymy chwilę, po czym wlewamy wywar i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy na średnio małym ogniu przez kwadrans. W tym czasie nastawiamy garnek osolonej wody. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy mozarellę i chwilę wszystko razem podgrzewamy, mieszając, aż mozarella zacznie się topić i ciągnąć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i natychmiast podajemy z tartym parmezanem do posypania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron z groszkiem i mozarellą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Makaron z groszkiem i mozarellą przepisy:

  • Risotto ze szpinakiem i mozarellą
    To jest jedzenie z gatunku tych, które Anglosasi nazwali "comfort food", zaś Włosi doprowadzili do perfekcji.
  • Bakłażany zapiekane z mozarellą
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • Ziemniaki zapiekane z mozarellą
    Wiejska włoska potrawa, smaczna i sycąca. Dobra na mroźny dzień. Podajemy z sałatą (roszponka...) lub jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów.
  • Smażony makaron orientalny z warzywami
    Błyskawiczne makaronowe danie bez mięsa, w stylu dalekowschodnim. Każde warzywa właściwie tu się sprawdzą, ze względów estetycznych jednak lepiej, gdy różnią się one kolorami. W przepisie używamy domowego sosu orientalnego (*!*3761*!*).
  • Sałatka z truskawek z mozarellą
    Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.




Podziel się linkiem:


Komentarze: