W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Luksusowy sos chrzanowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Luksusowy sos chrzanowy

Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • korzeń świeżego chrzanu
  • sok z cytryny
  • mały pęczek szczypiorku
  • 6 żółtek
  • 125 ml (pół szklanki) białego wytrawnego wina
  • 100 g jogurtu (pełnotłustego)

Luksusowy sos chrzanowy - Opis przyrządzania:

Chrzan obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, uważając na oczy. Utarty chrzan skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Żółtka, wino, łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru mieszamy w żaroodpornej misce. Stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i ubijamy żółtka na parze, najlepiej mikserem. Sos powinien zwiększyć swoją objętość, zgęstnieć i się spienić. Trzeba pilnować, żeby woda lekko tylko mrugała, a nie wrzała.
Dobrze ubity sos delikatnie mieszamy z chrzanem - nie całym od razu, jedni wolą mocniejszy, inni słabszy - szczypiorkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Luksusowy sos chrzanowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: