Biała ryba w sosie pomidorowym z dużą ilością imbiru, kurkumą, kolendrą - pyszne, zwłaszcza z ryżem basmati.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lotta w sosie imbirowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Lottę obieramy z błon, płuczemy i osuszamy. Kroimy na 6 porcji, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie paseczki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Kurkumę rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody na papkę i dodajemy do cebuli. Dodajemy też imbir i dolewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy, po czym dodajemy kawałki pomidorów. Dusimy na średnio małym ogniu przez 15 minut. Zmniejszamy ogień na malutki, wlewamy mleko. Mieszamy i wkładamy lottę. Dusimy przez 15 minut, co jakiś czas kawałki ryby obracając w sosie. Kolendrę myjemy i osuszamy, obrywamy listki. Kiedy danie jest gotowe, wlewamy pastis i dodajemy kolendrę. Przekładamy rybę na ogrzane talerze, polewamy sosem i podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Lotta w sosie imbirowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |