W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z grilla ze szparagami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś z grilla ze szparagami

Oto danie na rozpoczęcie sezonu zadymiania sąsiadów. Sezon na zielone szpragi jest krótki i zbiega się z pierwszymi ciepłymi dniami, kiedy aż się prosi, by posiedzieć w ogrodzie, na tarasie lub balkonie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 9 dużych zielonych szparagów
  • 6 porcji filetów z łososia bez skóry (każdy o wadze 150-200g)
  • 6 gałązek koperku
  • 6 dużych plastrów (lub 12 mniejszych) surowej szynki (np. parmeńskiej)
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Łosoś z grilla ze szparagami - Opis przyrządzania:

Najpierw rozpalamy grill - łososia będziemy kłaść na ruszcie, gdy węgle pokryją się warstwą szarego popiołu. Grill powinien być gorący, ale nie bardzo gorący. W tak zwanym międzyczasie odłamujemy szparagom zdrewniałe końcówki. Szparagi myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wrzucamy na minutę do wrzącej osolonej wody, po czym wyławiamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy. Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy każdą porcję pod kątem pozostałych ości - jeśli się znajdą, usuwamy je pęsetką. Na desce do krojenia kładziemy plaster szynki (lub 2 mniejsze tak, by zachodziły na siebie). Na szynce kładziemy porcję łososia, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i - pardon - pieprzymy. Na wierzchu kładziemy wzdłuż 3 połówki szparagów i gałązkę umytego i osuszonego koperku. Lekko solimy i zawijamy filet wraz ze szpragami w szynkę, tworząc zgrabny pakiecik. Tak samo traktujemy pozostałe porcje. Smarujemy każdy pakiecik odrobiną oliwy i kładziemy zawiniątka na grill. Pieczemy po 5 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując oliwą i skrapiając sokiem z cytryny. Szynka powinna się zarumienić i stać się chrupka. Podajemy na gorąco lub ciepło, w zależności od pogody i upodobań.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z grilla ze szparagami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: