Oto danie na rozpoczęcie sezonu zadymiania sąsiadów. Sezon na zielone szpragi jest krótki i zbiega się z pierwszymi ciepłymi dniami, kiedy aż się prosi, by posiedzieć w ogrodzie, na tarasie lub balkonie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Łosoś z grilla ze szparagami - Opis przyrządzania:
Najpierw rozpalamy grill - łososia będziemy kłaść na ruszcie, gdy węgle pokryją się warstwą szarego popiołu. Grill powinien być gorący, ale nie bardzo gorący. W tak zwanym międzyczasie odłamujemy szparagom zdrewniałe końcówki. Szparagi myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wrzucamy na minutę do wrzącej osolonej wody, po czym wyławiamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy. Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy każdą porcję pod kątem pozostałych ości - jeśli się znajdą, usuwamy je pęsetką. Na desce do krojenia kładziemy plaster szynki (lub 2 mniejsze tak, by zachodziły na siebie). Na szynce kładziemy porcję łososia, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i - pardon - pieprzymy. Na wierzchu kładziemy wzdłuż 3 połówki szparagów i gałązkę umytego i osuszonego koperku. Lekko solimy i zawijamy filet wraz ze szpragami w szynkę, tworząc zgrabny pakiecik. Tak samo traktujemy pozostałe porcje. Smarujemy każdy pakiecik odrobiną oliwy i kładziemy zawiniątka na grill. Pieczemy po 5 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując oliwą i skrapiając sokiem z cytryny. Szynka powinna się zarumienić i stać się chrupka. Podajemy na gorąco lub ciepło, w zależności od pogody i upodobań.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Łosoś z grilla ze szparagami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |