Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Lody kawowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Do rondelka wlewamy kawÄ™, dosypujemy mielonÄ… kawÄ™ i dodajemy Golden Syrup. Zawartość rondelka gotujemy na Å›rednim ogniu, aż jej objÄ™tość zmniejszy siÄ™ o jakieÅ› dwie trzecie. Uwaga: nie przypalić! Dolewamy Å›mietankÄ™ i mleko, zagotowujemy i natychmiast zdejmujemy z ognia. W sporej misce miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Wolno dolewamy miksturÄ™ kawowÄ…, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. Przelewamy caÅ‚ość z powrotem do rondla i ostrożnie podgrzewamy przez dwie-trzy minuty, aż trochÄ™ zgÄ™stnieje. Odstawiamy do wystygniÄ™cia na dwie godziny, po czym chÅ‚odzimy. Wlewamy masÄ™ kawowÄ… do metalowej lub plastikowej miski i wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie lody powinny być zamrożone na jakieÅ› dwa centymetry od brzegu. Miksujemy caÅ‚ość starannie na gÅ‚adkÄ… masÄ™ i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. OperacjÄ™ powtarzamy kilkakrotnie, a przynajmniej jeszcze dwa razy, w odstÄ™pach mniej wiÄ™cej półgodzinnych – masa za każdym razem bÄ™dzie gÄ™stsza i zimniejsza, jednym sÅ‚owem coraz bardziej do lodów podobna. Kiedy już nam siÄ™ znudzi to wyjmowanie i miksowanie, wstawiamy miskÄ™ do zamrażalnika na tak dÅ‚ugo, aż lody bÄ™dÄ… zupeÅ‚nie zamrożone. Wyjmujemy lody z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lody kawowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |