W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Linguine z rukolą i orzechami (w formie pesto)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Linguine z rukolą i orzechami (w formie pesto)

Jak większość przepisów na makaron - błyskawicznie i pysznie. Dzieci też lubią.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże pęczki świeżej bazylii
  • 3 solidne garści rukoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 500 g (1/2 kg) makaronu
  • 100 g sera pecorino

Linguine z rukolą i orzechami (w formie pesto) - Opis przyrządzania:

Bazylię i rukolę płuczemy, osuszamy i wkładamy do malaksera.
Czosnek obieramy, grubo siekamy i dodajemy do ziół.
Do malaksera wrzucamy też orzechy i miksujemy wszystko, dolewając w trakcie miksowania 3-4 łyżki oliwy, aż powstanie gęsta pasta.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkręcamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pecorino ścieramy na tarce, 3/4 dodajemy do pesto.
Kiedy makaron będzie już prawie ugotowany, odlewamy z garnka 1/2 szklanki wody od gotowania i dolewamy do pesto, po czym miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do dużej michy. Dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy resztą sera, po czym podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Linguine z rukolą i orzechami (w formie pesto): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Linguine z rukolą i orzechami (w formie pesto) przepisy:

  • Spaghetti z pesto z włoskich orzechów
    Ciekawa wariacja na temat pesto. Makaron ten dobry jest w zimie, gdy nie ma świeżej bazylii.
  • Spaghetti z radicchio
    Danie dla wielbicieli zdecydowanych smaków.
  • Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem
    Przywiozłam z Włoch fantastyczną ricottę! Bardzo się przydała w tym przepisie, znalezionym w jakimś włoskim czasopiśmie kulinarnym. Dodatek groszku i fasolki jest mój własny...
  • Makaron z warzywnym pesto
    Makaron - najlepiej spaghetti - mieszamy z selerowym pesto i siekanymi pomidorami. Szybkie, łatwe i pyszne - wiem, bo robiłam dziś na obiad.
  • Makaron z sosem z pieczonych pomidorów
    Dzięki przypieczeniu warzyw w piekarniku sos ma wyjątkowo skoncentrowany smak. Sosu będzie więcej, niż potrzebujemy na cztery osoby (chyba że lubimy sos z makaronem, a nie makaron z sosem), ale to nie jest problem - resztę zamrażamy i mamy "na zaś".


Podziel się linkiem:




Komentarze: