W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Linguine z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Linguine z pomarańczami

Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: skomplikowana

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 4 pomaraÅ„cze
  • 3 Å‚yżki dobrego octu winnego
  • 12 liÅ›ci bazylii
  • 600 g linguine
  • 200 g masÅ‚a

Linguine z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy i drobno siekamy. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy pomarańczy ścinamy skórkę w cienkich i wąskich paseczkach. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. 2 pozostałe filetujemy (obieramy ze skórki i białego albedo, po czym ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy membran). Szalotkę wkładamy do rondelka i dolewamy ocet. Gotujemy na małym ogniu, aż zostanie łyżka płynu. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i posiekane liście bazylii. Gotujemy dalej, na średnim ogniu, aż sos się znów zredukuje i powstanie syrop. W tym czasie nastawiamy garnek z osoloną wodą. Do wrzącej wkładamy makaron i gotujemy nieco krócej, niż podaje instrukcja na opakowaniu - linguine powinny być bardzo al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wkładamy wyfiletowane cząstki pomarańczy i podsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Rondelek z syropem szalotkowo-pomarańczowym stawiamy na drugim rondelku, w którym gotuje się woda. Dodajemy masło w małych kawałeczkach, po jednym kawałku na raz, cały czas mieszając trzepaczką. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez sos. Gotowy sos powinien mieć gęstość majonezu. Patelnię z pomarańczami stawiamy znów na ogniu. Dodajemy makaron, solimy i podgrzewamy chwilę, mieszając. Dolewamy sos maślany i podgrzewamy wszystko jeszcze ze 2 minuty. Przekładamy makaron na ogrzany półmisek, posypujemy pieprzem prosto z młynka i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Linguine z pomarańczami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: