W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Linguine z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Linguine z pomarańczami

Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: skomplikowana

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki dobrego octu winnego
  • 12 liści bazylii
  • 600 g linguine
  • 200 g masła

Linguine z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy i drobno siekamy. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy pomarańczy ścinamy skórkę w cienkich i wąskich paseczkach. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. 2 pozostałe filetujemy (obieramy ze skórki i białego albedo, po czym ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy membran). Szalotkę wkładamy do rondelka i dolewamy ocet. Gotujemy na małym ogniu, aż zostanie łyżka płynu. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i posiekane liście bazylii. Gotujemy dalej, na średnim ogniu, aż sos się znów zredukuje i powstanie syrop. W tym czasie nastawiamy garnek z osoloną wodą. Do wrzącej wkładamy makaron i gotujemy nieco krócej, niż podaje instrukcja na opakowaniu - linguine powinny być bardzo al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wkładamy wyfiletowane cząstki pomarańczy i podsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Rondelek z syropem szalotkowo-pomarańczowym stawiamy na drugim rondelku, w którym gotuje się woda. Dodajemy masło w małych kawałeczkach, po jednym kawałku na raz, cały czas mieszając trzepaczką. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez sos. Gotowy sos powinien mieć gęstość majonezu. Patelnię z pomarańczami stawiamy znów na ogniu. Dodajemy makaron, solimy i podgrzewamy chwilę, mieszając. Dolewamy sos maślany i podgrzewamy wszystko jeszcze ze 2 minuty. Przekładamy makaron na ogrzany półmisek, posypujemy pieprzem prosto z młynka i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Linguine z pomarańczami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Linguine z pomarańczami przepisy:

  • Zupa z dyni z pomarańczami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.
  • Buraczki z pomarańczami
    Poczciwe buraczki w nowej odsłonie - w sosie pomarańczowym z migdałami. Pasują doskonale do polędwicy wołowej, do pieczonego rostbefu, do domowych hamburgerów nawet, choć niezłe są także do kaczki lub grillowanej piersi z kurczaka.
  • Kurczak z pomarańczami
    Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.
  • Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Zupa marchewkowa z pomarańczami
    Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.




Podziel się linkiem:


Komentarze: