Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-brokulami-i-ricotta

Linguine z brokułami i ricottą

Bardzo wygodne danie, bo makaron i brokuły gotuje się w jednym garnku. Tak więc i kolacja szybko (i całkiem zdrowa, jeśli nie wspomnimy o śmietanie...) i zmywania mało. Same korzyści.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g linguine
główka brokułów
200 ml kwaśnej śmietany
150 g ricotty
50 g orzechów włoskich
tarty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Brokuły dzielimy na różyczki i starannie płuczemy. Orzechy podpiekamy kilka minut na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Zsypujemy na ściereczkęi odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy linguine al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na 3 minuty przed planowanym końcem gotowania wrzucamy brokułowe różyczki . Ugotowany makaron i brokuły wylewamy na cedzak, zaś garnek stawiamy ponownie na ogniu. Do garnka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną ricottę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy, a kiedy sos się podgrzeje, wrzucamy do garnka makaron z brokułami i mieszamy. Podajemy posypany orzechami włoskimi. Osobno możemy dać trochę tartego parmezanu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024