Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: mniej więcej szklanka
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lemon curd czyli pasta cytrynowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Cytryny szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Z 2 cytryn ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok - tyle, by było 150 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy 3 żółtka i 2 całe jajka. Starannie mieszamy. Miskę z masą cytrynową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę cytrynową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lemon curd czyli pasta cytrynowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |