W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / "Lekarstwo" Oli na przeziębienie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

"Lekarstwo" Oli na przeziębienie

Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki Oli. No cóż, rzeczywiście pomaga na katar, dreszcze i tak dalej... Byle nie przesadzić w ilości, bo trzeba będzie leczyć zgoła co innego.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 cytryny
  • Å‚yżka pÅ‚ynnego miodu
  • 50 ml brandy
  • szklanka Å›wieżo zaparzonej herbaty

"Lekarstwo" Oli na przeziębienie - Opis przyrządzania:

Pół cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i wrzucamy do szklanki. Wkładamy łyżkę płynnego miodu. Ucieramy chwilę łyżeczką, rozgniatając kawałki cytryny. Wlewamy brandy i mieszamy.
Wypijamy płyn i na koniec zjadamy cytrynę, popijając gorącą herbatą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować "Lekarstwo" Oli na przeziębienie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do "Lekarstwo" Oli na przeziębienie przepisy:

  • Mazurek Å›liwkowy Mamy Oli
    Mazurek Mamy Oli - u mnie w domu dawniej takiego się nie robiło, dopiero od chwili, gdy poznałam Olę wraz z jej Mamą (czyli ponad 20 lat temu). Mazurek typu uzależniający - trudno go przestać jeść.
  • Namiotowa zupa Oli i moja
    Jedno z najlepszych dań, jakie jadłam w życiu - nieskomplikowane, sycące, zdrowe (chyba) i było do zrealizowania nawet w latach 80., kiedy to z Olą właśnie spędzałyśmy lato pod namiotem w Wojciechu.
  • Mak wigilijny (lub nadzienie do makowca)
    Tradycyjny deser wigilijny, przynajmniej u mnie w domu. Nie łamańce z makiem, nie kluski z tymże, ale sam mak, jakby wydłubany z makowca, uformowany w zgrabny kopczyk, z powbijanymi weń migdałami. Starsze Dziecko tak to lubi, że nawet nie trzeba go zaganiać do kręcenia maku przez maszynkę, sam przypomina, że już najwyższy czas!
  • SzaszÅ‚yki z miodem i cytrynÄ…
    Lekko greckie, znakomite szaszłyczki na ostatni w tym roku grill - gdyby łaskawie pogoda dopisała... Nie traćmy nadziei.
  • Åšwietny sos do cykorii
    Cytrusowo-miodowy winegret, rzeczywiście znakomity do lekko gorzkawych listków cykorii.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: